Barnmorskor

Ann

Jag har en stor familj,9 egna barn och 15 barnbarn. 9 av barnbarnen födda hemma.
Barnmorska har jag alltid vetat att jag skulle bli och så blev det. Jag var klar 1979 och har sen dess jobbat på olika förlossningskliniker. Slutade jobba på förlossningsklinik i Sverige när BB Sophia stängde. Jobbar några veckor om året i Norge och på hemmaplan bistår jag vid hemfödslar samt tar enstaka doulauppdrag.
Jag hade min första hemfödsel 1996 och har haft glädjen att få se runt 400 barn komma till världen i hemmet.
Min önskan är att alla kvinnor ska få föda barn där de känner sig trygga och med personer de känner. När man väljer att föda hemma känner man sina barnmorskor vilket är en stor fördel och en av orsakerna till att hemfödslarna oftast upplevs snabba och ”lätta”. Jag önskar att alla kvinnor skulle få ha den tryggheten oavsett var födseln äger rum.

Cayenne

Hej!
Jag är född 1949 och har varit barnmorska sedan 1975. Redan från början avgudade jag mitt jobb. Hade till en början svårt att förstå att jag till och med fick betalt. Redan 1977 fick jag förfrågan från ett par om jag kunde hjälpa dem med en förlossning i hemmet. Jag sa ja vilket resulterade i att jag den 12 april 1977 fick se på när Merlin föddes hemma på Karlbergsvägen. Merlin togs emot av sin pappa och mamma medan jag stod i bakgrunden och förundrades över miraklet. Efter Merlin har jag fått äran att ta emot över 400 barn i hemmet och jag har även arbetat på sjukhus. Även där har jag när tid och kemi funnits upplevt mirakel.

Jag tror att det blir lättare att föda om man som kvinna vet om innan vem eller vilka människor man ska föda ihop med. Min övertygelse är att trygghet, lugn och ro är av största betydelse för hur kvinnokroppen ska fungera. Själv har jag inte fött några barn, men min egen födsel var bra. Mamma kom bra överens med barnmorskan.

Jag har hund och kan nog definieras som en barnmorskenörd. Det finns ingenting som går upp mot en födsel och efter alla dessa år dyker det fortfarande upp nya situationer och nya infallsvinklar och jag slutar aldrig att lära mig nya saker! Jag är också medveten om att en födsel kan vara allt annat än himmelsk, men jag tror inte att det är fel på våra kvinnokroppar utan på ett mer och mer tekniskt sett att se på barnafödandet. I min värld fungerar inte människokroppen under stress. Ja, jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om födandet men detta får räcka, jag lägger bara till att jag förutom barnmorska även är utbildad Rosenterapeut.

Diane

Mina fem barn är födda hemma och efter deras födslar ville jag gärna bli en möjliggörare för de som önskar föda hemma. Jag blev aktiv i föreningen Föda Hemma, skrev i föreningens tidning Födsel&Föräldraskap, var föreningens ordförande några år. Utbildade mig till Förlossningspedagog och höll kurser. Arrangerade tillsammans med 10 andra kvinnor den andra internationella hemfödselkonferensen.

Sen 1999 är jag barnmorska och bistår vid hemfödslar.
Det ligger mig varmt om hjärtat att föräldrar ska kunna göra informerade val. Och att barnets födelse i största möjligaste mån kan få ske ostört.
Födelsearbetet är hormonstyrt och ju mer avslappnad och trygg den födande är desto bättre flödar dessa hormoner.
Om den födande känner sig trygg i sitt hem är det en bra plats att föda barn på.
Känner föräldrarna dessutom barnmorskan innan ökar detta oftast denna trygghet och avslappning.
Välkommen att höra av dig för att mötas.

img_42991Marietta

Den allra första hemförlossningen var min egen mors då hon födde min lillebror i hemmet. Det var en fantastisk händelse och jag kommer fortfarande ihåg den dagen. Kanske har det påverkat mig i mitt val att hjälpa kvinnor som vill föda hemma.

Jag är också utbildad i akupunktur och bidrar gärna med denna kunskap före, under och efter födseln.